Interviu cu Vlad Mustyatsa, CEO al Proimobil.md
Vlad, salut. A trecut o lună de la începutul războiului din Ucraina și se simte ca un an. În orice caz, luna aceasta a eliminat toate prognozele pentru 2022 și continuăm anul de pe o nouă pagină. Ce poți spune despre piața imobiliară din aprilie? Cum va fi luna viitoare?
Să începem cu azi.
Bine.
În primul rând, este important de reținut că panica a trecut. Am acceptat situația, cineva a notat mutarea de noi ambasade străine de la Kiev la Chișinău, cineva a pus în cap și alte fapte, dar am acceptat cu toții scenariul că ne întoarcem la muncă în Moldova. De acord?
Da. Nu mai există stări de panică. Dar există sentimentul unei crize iminente.
Nu voi repeta la nesfârșit clișeul că o criză este și noi oportunități. Deși pot spune că cei mai deștepți și mai calmi cumpărători au profitat de anxietatea vânzătorilor în urmă cu câteva săptămâni și au făcut achiziții de bunuri imobiliare foarte reușite, chiar și cu reduceri bune. Deci, chiar și panica poate fi folosită în avantajul cuiva dacă rămâne calm.
Bine, am trecut de panică. Să vorbim despre realitate. Cum reacționează piața imobiliară la întreruperea lanțurilor de aprovizionare pentru materiale de construcție, în principal metal din Ucraina?
Metalul din Ucraina poate fi înlocuit cu altceva, metalul poate fi importat din Turcia. Problema este alta. Nimeni nu poate prezice prețul metalului în viitorul apropiat. Este clar că se ridică, dar nimeni nu știe când se va opri. Prin urmare, doi dezvoltatori majori au suspendat vânzările. Nu lucrări de construcție, continuă, ci vânzări. Nu este clar cum va crește prețul pe metru pătrat în viitorul apropiat.
Da, nu trebuie să mergi la un ghicitor pentru a înțelege că inflația va merge nu doar în lei, ci și în euro și dolari, iar imobiliare este poate singura modalitate de a păstra economiile.
Prin urmare, s-a înregistrat o creștere instantanee a cererii de apartamente în clădirile deja finalizate, deși pe piață a existat deja un deficit al acestora.
Ați îndrăzni să faceți o predicție despre prețurile imobiliare pentru anul?
Îl repet pe cel vechi: creștere de 10-20% până la sfârșitul anului. Dacă a fost „îndrăzneț” în urmă cu doar o lună, acum este cea mai conservatoare prognoză pe care o pot face. Să spunem așa, aceasta este creșterea minimă din acest an.
Cum reacţionează băncile în ceea ce priveşte creditarea imobiliară în legătură cu schimbarea situaţiei?
Ipotecile încă funcționează ca un ceas. Iar dobânzile nu au crescut.
Ascultându-te, înțeleg că cel mai rezonabil lucru de făcut în aprilie este să cumperi imobile. Fie cu banii tăi gratuiti, fie să iei un împrumut, dar e mai bine să te grăbești.