Când și unde vor merge prețurile locuințelor – PRO BCE a discutat cu Vlad Musteață, oferindu-i 5 minute de opinie aprofundată a unui expert asupra pieței imobiliare actuale și viitoare.
Vlad, ce se întâmplă pe piața imobiliară, cererea a scăzut?
Vlad: Da, din păcate, pentru prima dată ne confruntăm cu o astfel de situație. În primele 2 săptămâni, cererea a fost aproape egală cu zero, dar este bine de observat că a existat o oarecare revigorare pe piață în ultima săptămână.
Cum se comportă cumpărătorii și vânzătorii? Pentru că aceasta este o piață în care doi participanți sunt în esență egali.
Vlad: Avem o situație în care vânzătorii nu se grăbesc să vândă, fiind mai bine să păstrăm banii în imobiliare decât alte active în această situație. În același timp, desigur, unii au făcut o mică pauză, care reprezintă aproximativ 50% din numărul total de cumpărători. Unii cumpărători profită de această situație și primesc anumite reduceri pe care nu le-ar fi primit în urmă cu o lună, iar vânzările se fac.
Ce i-ați sfătui pe cei care au o ipotecă aprobată de la bancă?
Vlad: Cred că avem condiții bune și multe oferte bune. Dacă cumpărătorii găsesc apartamente sau case care le plac, spun mereu – acum este momentul să cumpere. Vor primi un chilipir pe care nu l-ar fi primit înainte.
La ce exemplu comercial specific vă referiți?
Vlad: Pe fiecare apartament, înainte, negocierile erau undeva în jur de 1000/1500 de euro max, dar acum putem obține până la 2000, 3000 și 4000 de euro. Da, asta înseamnă aproximativ 10% din valoarea apartamentului și este o negociere semnificativă.
Ce așteaptă cele mai mari proiecte după standardele moldovenești care au fost demarate literalmente la sfârșitul anului trecut? Voi enumera doar 3 la inceputul anului, acestea sunt complexul Cluj, Satul German, si complexul Hora, unde vorbim de zeci de hectare de constructii.
Vlad: Bineînțeles, este mai bine să cumperi acum locuințe finisate, dar peste tot sunt acești dezvoltatori pe care i-ai menționat și sunt destul de mari și nu voi avea probleme cu ei. Mai ales având în vedere că dacă toate proiectele sunt create în mai multe faze, dezvoltatorul poate oricând să suspende anumite faze și să nu mai continue cu 2 sau 3. Dacă va fi Dumnezeu, situația se va calma pe termen mediu sau scurt, iar totul va reveni la viața normală. .
În legătură cu aceste evenimente din Ucraina, cum s-au schimbat prețurile?
Vlad: Dacă ne uităm pe site-uri, și la proprietarii noștri și la ce este pe 999.md, prețurile nu au scăzut, dar există o situație despre care auzim de la dezvoltatori că costul materialelor de construcție a crescut și destul de mult. lot, cu 20-30%. Și acest lucru va afecta cu siguranță costul și, în consecință, prețul clădirilor noi.
Dar prețurile nu erau slabe nici înainte de aceasta; ați scris despre proiectul de pe Renașterii înainte de noul an, unde jumătate din cele 200 de apartamente s-au vândut cu 1300 de euro, iar creșterea costului materialelor de construcție împinge cu siguranță prețurile în sus.
Vlad: Ei bine, asta se va întâmpla cu siguranță când cererea va reveni la stadiul inițial; se poate întâmpla în 1 sau 2 luni, în funcție de situație.
În vremuri atât de tulburi, oamenii speră la reduceri semnificative de preț. Putem vorbi despre acest trend?
Vlad: Nu putem spune despre reduceri de preț în masă, dar cumpărătorii primesc întotdeauna o reducere mai mare atunci când vin cu o anumită propunere decât acum o lună.
Pe termen lung, ne putem aștepta la o repetare a anului 2008 când prețurile au scăzut cu 50%?
Vlad: Având în vedere costul în creștere al materialelor de construcție, nu există posibilitatea ca prețurile să scadă nicăieri. Prin urmare, în prezent, cumpărătorii pot găsi oferte bune cu negocieri bune, dar pe măsură ce situația politică se stabilizează, cred că aceasta va dispărea.
Vedeți o schimbare în concentrarea clienților către piața secundară?
Vlad: Oamenii vor case gata făcute, acestea pot fi clădiri noi care au fost livrate sau și piața secundară.
Și întrebarea finală standard – care sunt previziunile și tendințele tale pentru sfârșitul anului, în ceea ce privește volumul și prețurile?
Vlad: Depinde mult de situația din Ucraina, dar pe măsură ce se stabilizează, sunt încrezător că prețurile vor crește cu 20%, deoarece și costul a crescut.